Bevaringscenter – Den røde ko.
Danmark har forpligtet sig til ved flere internationale traktater at bevare de gamle husdyrracer.
Det er ikke bare uerstattelige genetiske ressourcer der går tabt når en husdyrrace uddør men også landets kulturarv. De gamle husdyrracer har uerstattelige stærke og robuste gener, deres immunforsvar er i top så længe man beholder dyrene i deres respektive omgivelser og fodre dem som de tidligere blev, med hø dyrket på egne marker, Dyrene må ikke ændre deres behov til mere protein holdigt foder, de er og skal forblive de nøjsomme stærke dyr hvis mælke- og kød ydelse har en langt større sundhed og kan ikke på nogen måde sammenlignes med industridyr. Det er de dyr der i århundreder har levet på disse egne, de er stedbundne, de er i symbiose med gårdens arealer og da vi holder det antal kvæg der passer til arealet vil tilmed jordens kvalitet kun blive bedre år for år
Vi har Thorshøj, en 6000 år gammen gravhøj offerhøj liggende lige uden for gårdens hovedhus, vi finder næsten hvert år stenøkser og redskaber fra dengang landbruget kom til Danmark med folk og husdyr sydfra. Vi forestiller os at der her på Thorshøjgaards areal har været landbrug lige siden, og så kan man måske forestille sig hvordan disse mennesker har arbejdet med jord og dyr, hvilke fødevarer og beklædninger de fremstillede m.v. man kan forestille sig årene frem til måske 200 eller 100 år siden og så skete der en ændring. Industrialisering betyder fokus på vækst der betyder fokus på penge, dyrenes helbred og natur er ikke længere vigtigst, alt er muligt i industriens navn


Den gamle sortbrogede landracegris
Vi har 4 folde alle med adgang til søen og isolerede hytter hvori de farer tidligt på året. Grisene lever udelukkende af korn fra vore egne marker som valses eller står i blød om sommeren 3 døgn til det spirer samt grønt fra grønsagshaven og nedfalds æbler fra vores frugthave. Smågrisene bliver klar til slagtning sidst på året. Børnehaver og besøgende nyder synet af grise der roder i jorden og mudderbader i søen.

Vikingefåret.
Fåreflokken består af flere gamle nordiske fåreracer, især det islandske hvor hunnerne også har horn, hvilket ikke kun er meget praktisk men også flot, horn har sin opgave som et organ, det kan ikke uden bivirkning fjernes. Fåreflokken har alle de flotte farver og der kan købes garn og skind samt kød derfra i gårdsalget. Mick der har klippet uendelig mange får bla i Australien kommer forår og efterår og selv om det kan synes lidt voldsomt at se blive gjort, så er det hurtigt overstået. Når de klippes om foråret er lammene lidt forvirrede i et par timer til de lærer at genkende deres mor igen, det er en oplevelse at overvære.
Den rå uld sender vi til Hjelholts uldspinderi der ligger på fyn hvilket er det eneste sted i DK hvor man kan få sit eget uld tilbage som garn. Skindet salter vi og sendes til Tranås Skindberedning i Sverige hvor der garves miljøvenligt og økologisk. film og billeder her:

Den gamle Danske Spidshund
Vi opdrætter Dansk Spids hunde. (allrum/stue-opdræt) En gammel sund og robust hunderace der har levet på gårdene hos familien som selskabshunde.
Vi har Gaia f. 2015, Flora f. 30/8 2021 af Gaia og Aura f. 6/6 2020 af Gaia.
Kontakt os på mobil 23479209 for at komme på hvalpelisten. Se film og billeder her.

Landhøns
Pt har vi 20 høner og 2 haner i flokken, vi har indrettet hønsegården med dobbelt højt hegn ikke kun fordi landhøns er gode til at flyve højt men også for at undgå at ræven hopper ind. Sten rundt kanten så ræven ikke graver neden under. Så har hønseflokken en lang og tyk gren de skal gå op af for at komme ind øverst oppe i huset hvilket også er en hindring for ræven. Han har jo selvfølgelig sin daglige rute også her forbi vores hønsegård. Æg er også sæson-bestemt da de ikke får kunstigt lys om vinteren men følger deres naturlige årsrytme.