Lidt Ekstra DOK forsøg og Inspired by Ingrediens
Det er jordens egne grundstoffer vi udvinder på naturlig vis: foreksempel Jern fra brændenælden, fosfor fra Baldrian blomsten, (brændenælde), fosfor (baldrian), (egebark), (kamille), (mælkebøtte), (røllike), derudover er humus og kisel Som vi udvinder fra planter der vokser på på markerne og ved åen, fx presser vi saften ud af baldrian blomsten, den indeholder fosfor som vi bearbejder homøopatisk og det sprøjtes ud over komposten. præparaterne trækker div stoffer ind i komposten hvor det virker i 2 år hvorefter det spredes ud på markerne. Meget forskning er gjort i de nu 100 år (siden 1924) hvor denne fremgangsmåde er anvendt rundt om i verden og det viser hvordan den biodynamiske metode virker sammenlignet med økologisk og konventionelt se DOK-forsøgene her på siden.
International ELIANT conference HEALTHY INOVATIONS for EUROPE
Skriver …I mellemtiden er der også videnskabelige resultater tilgængelige, som kan give anledning til håb: For eksempel offentliggjorde det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports o oktober 2024 resultater, der viser, at biodynamisk landbrug er det eneste landbrugssystem, der hidtil er kendt for at kunne opbygge humus, at dets jordbund er mere levende, og at de negative effekter på klimaet er væsentlig lavere end de andre dyrkningssystemer. Du kan finde ud af mere om den fortsatte udbredelse af biodynamisk landbrug på verdensplan.
Healthy Innovations for Europe
An ELIANT conference on May 20th, 2025 at 2.00 p.m. in the Royal Library in Brussels on the occasion of the 100th memorial day of Rudolf Steiner’s death (1861-1925). Conference language is English with simultaneous translation into German, French and Spanish.
Kompost og præparater
Vores kompost består af hele vinterhalvårets kokager leveret på halm i løsdriftstalden som vi hvert forår muger ud og lægger i markstak, her tilføres markstakken de biodynamiske præparater og den ligger så og modner i 2 år før det spredes ud på den eller de marker der der skal pløjes for så at nære jorden så rødderne fra det urte-græs og korn vi sår, kan får næring fra den berigede jord.
Ko flokken betyder alt for jordens nærring og når koflokken så udelukkende får at spise hvad der har vokset her på markerne så kan koen ikke mangle noget (fx mangan som ellers mangles i nordsjælland) da det gøres tilgængeligt netop ved denne symbiose virker i at disse køer i generationer lever på netop disse områder.
At styrke helheden lige fra fjerne fiksstjerner til de mindste microorganismer dybt inde i jorden. og også os, mærker vi når vi indgår som en del af naturens virke ikke mindst ved selv at lave og anvende de biodynamiske præparater, det hele hænger sammen og afhænger af hinanden, vi arbejder sammen med naturen og ikke imod. Vi laver stort set alle præparater fra vegetationen her fra egne marker, åer, eng og skov.
Det er jordens egne grundstoffer vi udvinder på naturlig vis: Jern fra brændenælden, fosfor fra Baldrian blomsten, (brændenælde), fosfor (baldrian), (egebark), (kamille), (mælkebøtte), (røllike), derud over er humus og kisel Som vi udvinder fra planter der vokser på på markerne og ved åen, fx presser vi saften ud af baldrian blomsten, den indeholder fosfor som vi bearbejder homøopatisk og det sprøjtes ud over komposten. præparaterne trækker div stoffer ind i komposten hvor det virker i 2 år hvorefter det spredes ud på markerne. Meget forskning er gjort i de nu 100 år (siden 1924) hvor denne fremgangsmåde er anvendt rundt om i verden og det viser hvordan den biodynamiske metode virker sammenlignet med økologisk og konventionelt se DOK-forsøgene her.
Præparat-møder holdes hen gennem året rundt om i landet hvor vi hjælpes ad med at fremstille og opbevare de færdige præparater..
De gamle sorter Det er meget vigtigt at så de gamle sorter af korn og grønt, da de ikke er industri-fremstillet, i år 2024/25 har vi sået sorten goldritter som vi har fået hjem fra Landsorten som vi nu samarbejder med, vi har før haft ølandshvede og svedjerug som vi har dyrket og heraf også brugt egen såsæd, det er håbet at vi kan lykkes med goldritter på den måde også. Ved at dyrke vores eget korn kommer gårdens egen smag frem da ingen har samme sammensætning i jord eller kompost hvilket gør de gårde der arbejder på denne måde, rundt om i verden, hvor intet tilføres udefra men fungerer som en helhed i sig selv, da bliver fødevarerne virkelig unikke.
hø og halm
For vinter fodring af koflokken, fåreflokken, og også lidt til høns og grise – laver vi hø på 8 af vore 9 marker a ca 4 ha. Det består af forskellige græsser og flere forskellige urter så som kommen, cikorie, kløver, … Vi har før i Niels Stokholms tid lavet små letpressede baller, nu er maskinerne dertil så gamle at vi ikke engang kan få reservedele dertil, og vi kan ikke samle de mindst 15 m/k som det krævede i 2 måneder på kost og logi for at lave dem, samle dem og stable dem oppe på loftet over kostalden. Og økonomisk kan det heller ikke lade sig gøre så i dag bruger vi naboen der har maskinstation, det er klart en helt anden stemning men sådan må det være.
